Grenar

AGILITY

Agility är banhoppning för hundar. Sporten går ut på att föraren på snabbast möjliga tid ska visa hunden runt en bana med olika hindertyper, till exempel hopphinder, tunnlar och gungbrädor. Agility är en tävlingsgren för alla hundar och förare, även blandraser. Det finns fem storleksklasser i agiliyn: X-small, Small, Medium, Large och X-large. Detta gör att variationen av raser och storlekar är väldigt stor inom agilityn.

Det finns tre svårighetsklasser: klass 1, klass 2 och klass 3. Agility är en fartfylld aktivitet, som bygger på stort samspel mellan förare och hund.
Läs mer om agility på Svenska Agilityklubbens hemsida.

LYDNAD

Till skillnad från så kallad allmänlydnad ska hunden i tävlingslydnad med hjälp av sin
förare utföra moment, där den ska jobba både nära och på avstånd från sin förare. I
den enklaste klassen i tävlingslydnad utförs bland annat fotgående, apportering, inkallning och hopp över hinder. Det finns fyra svårighetsklasser i lydnad: startklass,
klass 1, klass 2 och klass 3.
Lydnaden bygger på ett stort samarbete mellan hund och förare. Grenen är öppen för alla hundar och förare, även blandraser.
Du kan läsa mer om lydnad på Svenska Brukshundsklubbens hemsida.

RALLYLYDNAD

I rallylydnad står samarbete, kontakt och glädje i fokus. En hundsport där alla hundar kan delta. I rallylydnad ska hund och förare genomföar en bana med skyltar som illustrerar olika moment. På skyltarna kan det exempelvis stå ”360 grader höger”, ”slalom”, ”sitt” eller ”skicka över hinder”. Rally i namnet betyder inte att det ska gå fort utan att hunden "kör" en bana enligt "kartläsarens", förarens, anvisningar.

Rallylydnad är en utmärkt aktivitet för den vanliga familjehunden. Hunden behöver inte utföra alla moment perfekt för att få ett bra resultat, men hundsporten ställer ändå höga krav på samarbete och kontakt. Inga fysiska krävande moment ingår och därför passar hundsporten även hundar och förare i alla åldrar.

Du kan läsa mer om lydnad på Svenska Brukshundsklubbens hemsida.

Är du nyfiken och vill testa?

Under åren som gått har flera av våra medlemmar deltagit på SM och Ungdoms-SM i både agility och lydnad. Några medlemmar har även varit med i landslaget. Varje år försöker vi erbjuda olika kurser i agility, lydnad och rallylydnad. Allt i från inlärning till rena tävlingskurser.

Som medlem hos oss blir du delaktig i en klubb med härlig gemenskap och stämning. Du får även tillgång till våra stora fina träningsytor. Alla är välkomna oavsett om du tränar för tävling eller för nöje.